Co jeść przy grypie żołądkowej
Grypa żołądkowa to choroba, którą często bardzo trudno szybko wyleczyć. Należy mieć świadomość, iż jeżeli kiedykolwiek zdarzy nam się na nią zachorować, powrót do pełnego zdrowia może nam zająć trochę czasu. Zatem co powinniśmy zrobić, aby szybko pokonać grypę żołądkową?
W internecie na temat grypy żołądkowej, popularnie nazywanej grypą jelitową, krąży bardzo wiele opinii. Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę z tego, iż tego rodzaju choroba może nas zaatakować bardzo niespodziewanie. W przeciwieństwie do np. przeziębienia lub też grypy, nie jest ona poprzedzona żadnymi szczególnymi objawami. Czasem zdarza się, iż budzimy się rano już chorzy. Zatem co zrobić, aby szybko odzyskać siły?
Dieta przy grypie żołądkowej
Przede wszystkim powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, iż jedzenie przy grypie żołądkowej jest najważniejsze. To właśnie ono odgrywa kluczową rolę, ponieważ tak naprawdę od tego, co zjemy, zależy nasze samopoczucie. Należy pamiętać, iż jeżeli wystąpiła u nas grypa żołądkowa, nasz układ pokarmowy jest osłabiony. Tego typu choroba niszczy śluzówkę naszego układu pokarmowego, więc z tego względu powinniśmy jak najlepiej o niego zadbać.
Bardzo wiele osób nie ma pojęcia co jeść przy grypie żołądkowej. Warto wiedzieć, iż wielu lekarzy zaleca niespożywanie żadnych posiłków w pierwszych dniach choroby. Jest to z pewnością uzależnione od stanu chorego, jednak z pewnością podczas pierwszego dnia choroby powinniśmy przeprowadzić tak zwaną głodówkę. Bardzo ważne jest aby pamiętać o systematycznym przyjmowaniu płynów. Grypie żołądkowej często towarzyszą objawy, takie jak między innymi biegunka lub też wymioty. Na skutek tych objawów może dojść do odwodnienia się organizmu. Z tego powodu powinniśmy pić wodę przegotowaną lub też gorzką herbatę. Wielu specjalistów zaleca także picie odpowiednich mieszkanek ziołowych.
Dieta przy grypie żołądkowej w drugim dniu może być już bardziej zróżnicowana. Jednak jak już wcześniej wspomniano, powinniśmy uważnie obserwować swój organizm i tym samym dostosować posiłki do naszego stanu. W drugim dniu choroby możemy zjeść suchą bułkę lub też spożywać sucharki. Nie są zalecane w żadnym wypadku ciężkostrawne potrawy, a przede wszystkim zbyt obfite posiłki. Można do swojego jadłospisu dołączyć też kleik ryżowy lub też kaszkę mannę.
Kolejne dni choroby to stopniowe rozbudowanie jadłospisu. Jednak czasem zdarza się, iż przykładowo przez pierwsze dwa dni wielu pacjentów przyjmuje tylko i wyłącznie płyny, ponieważ choroba jest bardzo zaawansowana. Warto pamiętać, że jeżeli bardzo źle znosimy grypę jelitową, powinniśmy unikać przebywania w pomieszczeniach, gdzie gotuje się różnego rodzaju potrawy i możemy poczuć ich zapach. Również nie należy zmuszać się do jedzenia, a tylko i wyłącznie powinniśmy wsłuchać się w swój organizm. Nasze samopoczucie jest najlepszym wskaźnikiem, który mówi nam, co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać.
Grypa jelitowa może stać się problemem praktycznie każdego z nas. Z tego powodu warto odpowiednio wcześniej zaznajomić się z jej pierwszymi objawami, a przede wszystkim z dietą, dzięki której możemy pozbyć się dolegliwości.
Ten artykuł powstał dzięki współpracy z blogiem http://grypazoladkowa.net.pl/
Dieta na grypę żołądkową w pewnym sensie robi się sama, bo człowiek nie ma wcale żadnej ochoty na jedzenie przez pierwsze dni, Dopiero potem się okazuje, że jak już wyzdrowieje, to ssanie jest niemiłosierne i ledwo można wytrzymać. Ja mogę jeść przez trzy dni i „odrabiać straty”. To chyba jedyny pozytyw grypy żołądkowej 🙂
Niezbyt to mądre. Przecież jak zaczyna się grypa żołądkowa, to jeść coś trzeba. I lepiej postawić na zdrową dietę. Chyba, że dla kogoś nie jest ważne czy grypa żołądkowa objawy dawać będzie przez 3 dni czy przez 5.