Domowe sposoby na zapalenie migdałków

Zapalenie migdałków to choroba zakaźna, którą jednak można wyleczyć bez faramaceutyków. Jeśli chcemy uniknąć bólu gardła, powinniśmy jednak skupić się na profilaktyce, która w tym przypadku jest niezwykle skuteczna.

Do zapalenia migdałków dochodzi w wyniku zakażenia wirusem lub bakterią. Infekcje te mają tendencje do nawrotów, więc nazywamy je czasem przewlekłym zapaleniem migdałków. Jest ono bardzo groźne, ale nie ze względu na zagrożenie życia czy zdrowia, lecz to, że szybko się rozprzestrzenia i zarażają się nim kolejne osoby. Jeśli jednak zastosujemy kilka prostych sposobów, ryzyko zakażenia znacznie spadnie. A nawet jak już zachorujemy na zapalenie migdałków, to nie będzie ono tak dokuczliwe, a ból minie szybko.

Jak zwalczyć zapalenie migdałków. Leczenie zapalenia migdałków.

Na początek warto zacząć od sporządzenia napoju, który przygotować można z ogólnodostępnych składników. Bierzemy cztery łyżki stołowe miodu, dodajemy je do szklanki ciepłej wody i dosypujemy ćwierć małej łyżeczki soli. Do tego wszystkiego wyciskamy sok z limonki oraz cytryny. Tak przygotowany napój można pić dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Jest on nie tylko skuteczny na zapalenie migdałków, ale również smaczny. W przypadku, gdy zapalenie jest nad wyraz duże i objawy są intensywne, napój można pić trzy razy dziennie, ale nie powinno się przekraczać tej dawki.

Przed samym snem można również wypić szklankę ciepłego mleka z miodem, albo mleka z kurkumą i pieprzem.

Mikstury wymagające większego wysiłku – domowe sposoby na zapalenie migdałków

Wskazane powyżej sposoby obejmują napoje, których przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Można jednak przygotować bardziej skomplikowane mikstury. Jedną z nich jest sok, który robi się ze świeżej marchwi, buraków ćwikłowych oraz… ogórka. Najpierw robimy 300 ml soku z marchwi, do którego dolewamy 100 ml soku z ogórka oraz 100 ml soku z buraków. Otrzymujemy pół litra napoju, co wystarczy na cały dzień. Niektórzy zalecają jednak, by wypić go jak najwcześniej po przebudzeniu i postarać się całość wypić rano.

Inny przepis to przegotowanie 50 ml mleka i dodanie do niego 12 g kwiatów fiołka wonnego. Całość pije się na zimno, odcedzając wcześniej kwiaty. Nie warto ich jednak wyrzucać, bo można je podsmażyć z masłem i zrobić sobie z nich nocny okład na szyję.

Zewnętrzne okłady nie zawsze są jednak skuteczne, dlatego polecane są przede wszystkim sposoby, które pozwolą na działanie na migdałki z wewnątrz. Należy do nich między innymi płukanie gardła wywarem z dwóch łyżek kozieradki, dodanych do półlitrowego naczynia z wodą. Wodę gotujemy przez pół godziny i przed całkowitym ostudzeniem płuczemy nią gardło kilka razy.

Niektórzy przygotowują również maść ze zmielonych nasion gorczycy, jęczmienia, nasion rzodkiewki oraz chrzanu i siemienia lnianego. Wymieszane w równych proporcjach składniki nakłada się bezpośrednio na migdałki, by złągodzić stan zapalny.


3 komentarze

  • Sylwek

    Na wszystkie choroby gardła najlepszy jest czosnek. I wcale nie trzeba go lubić. Można skroić na małe kawałeczki i wrzucić do grzanek z dużą ilością sera i keczupu. Dzięki temu nic nie będzie czuć podczas jedzenia a migdałki zawsze będą zdrowe. Wystarczy raz w tygodniu profilaktycznie zjeść trochę czosnku i wystarczy.

    • Młoda

      U mnie idealnie sprawdza się mleko z miodem. Jedna szklanka wieczorem 2-3 razy w tygodniu i nie miałam anginy ani nawet zapalenia gardła od niepamiętnych czasów. Polecam wszystkim – zdrowe migdałki bez zapachu czosnku też są możliwe 😉

  • natural

    Długo można wymieniać, ale prawda jest taka, że im więcej owoców i warzyw, tym mniejsza szansa na to, że zapalenie migdałków w ogóle się pojawi. Na zapalenie migdałków najlepsze jest po prostu częste dostarczanie do organizmu witaminy C w naturalnej postaci, czyli zapobieganie, a nie leczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

21 + = 27