Dieta po wycięciu migdałków

Dieta zaczyna się już 4-6 godzin przed wycięciem migdałków. Po zabiegu wystarczy odczekać aż przestanie działać narkoza i już można zacząć uzupełniać straty energetyczne. Nie będzie to jednak łatwe, a na niektóre rzeczy trzeba będzie uważać.

Usunięcie migdałków jest sporym obciążeniem także dla organizmu dorosłego człowieka. Dlatego niezbędny w rekonwalescencji jest odpoczynek, ale też odpowiednia dieta. Posiłki powinny być bogate w minerały i witaminy. Głodówka przed zabiegiem powinna być więc jak najkrótsza, a także poprzedzona przyjmowaniem wartościowych pokarmów. Pomaga to w szybszym powrocie do zdrowia. Zaleca się, by ostatni posiłek przyjąć 4-6 godzin przed podaniem narkozy, a ostatnie płyny przyjmować można dwie godziny przed nią.

Co jeść po usunięciu migdałków

Bezpośrednio po zabiegu niezbędna będzie dieta płynna oraz półpłynna. Nie można bowiem dopuścić do krwotoku, który mogłoby wywołać podrażnienie ran twardymi kęsami jedzenia. Część lekarzy przekonuje jednak, że normalne posiłki należy zacząć spożywać jak najszybciej. Pomaga to bowiem w regeneracji – normalne jedzenie ma więcej wartości odżywczych. Nie ma jednak złotej reguły, ściśle określającej kiedy powinno się przejść na normalną dietę. Nie ma się jednak co spieszyć, bo za każdym razem, gdy rana się otworzy, jej gojenie się przedłuży. Warto więc zacząć od jajek, kasz gotowanych, ziemniaków, a na końcu mięsa.

Małe dzieci powinny jeść więcej posiłków półpłynnych, bo częściej narażone są na wymioty. Najważniejsze, by dominowało w nich białko. Nie można jednak popadać w skrajność, bo dieta nie powinna być ciężkostrawna, a białko trawione jest powoli. Organizm po operacji jest osłabiony i jeśli dorzucimy mu jeszcze takie obciążenie, może być wręcz przepracowany. Spowoduje to wzdęcia, więc ograniczyć należy też kapustę, warzywa strączkowe, cebulę i ogórki.

– Można ugotować ziemniaki puree z masłem lub oliwą. Dobrze sprawdzają się również pasty jajeczne i rybne, pasty z wędlin, marmolada, rozmoczone w mleku pieczywo pszenne, koktajle mleczno-owocowe, musy jogurtowo-owocowe, mleko i jego przetwory, zupy kremy, lane ciasto, kisiele i budynie, zmiksowane lub przetarte owoce i warzywa, zmielone mięsa i pulpety z sosami, risotto z sosem, makaron nitki z sosem – wylicza mgr inż. Edyta Kuzara, dietetyk.

Nie można również zapominać o produktach zbożowych. Wartościowe są również jaja i drób, które najszybciej odbudowują tkanki, bo białko w nich zawarte jest najszybciej przyswajane. Nie bez znaczenia jest też fakt, że są w nich witaminy, żelazo, potas oraz cynk. Ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nie można też zapominać o rybach morskich (śledź, łosoś, makrela, sardynki, tuńczyki). Dzięki temu przyspieszymy gojenie się ran, głównie dzięki regeneracji błony śluzowej. Dopełnieniem diety powinny być warzywa i owoce, ale nie cytrusy. Należy za to unikać soli, która zatrzymuje leczenie obrzęku pooperacyjnego, poprzez podrażnianie błony śluzowej gardła.

Podstawą diety powinny być posiłki zimne. Niższa temperatura obkurcza bowiem naczynia krwionośne i ogranicza ból podczas przełykania.

Pamiętajmy o probiotykach

Najczęściej po operacji usunięcia migdałków stosuje się antybiotykoterapię. Dlatego zawsze, zwłaszcza dzieciom, należy podawać probiotyki. Działają one bardzo pozytywnie na cały układ pokarmowy, ograniczając skutki uboczne antybiotyków. Jeśli podajemy je dziecku, drobnoustroje można rozpuścić w ulubionym napoju czy mleku, które najlepiej niweluje ich smak.


3 komentarze

  • Siemniak

    Najważniejsze to jest żeby dieta po wycięciu migdałków była płynna przez jak największą liczbę dni. Bo wbrew pozorom nawet płynna dieta bez problemu może dostarczyć wszystkich ważnych mikroelementów i witamin. Dzięki temu będzie się miało dobre zdrowie i szybko się wróci do formy.

  • Siła

    Bez przesady z tymi płynami. 2-3 dni i można wracać do normalnego jedzenia. Wystarczy je dobrze gryźć i rany po usuniętych migdałkach nie będą na pewno krwawić. Poza tym nie ma się co przejmować tym zabiegiem, bo najważniejszy jest szybki powrót do zdrowia, a na samych kleikach tak szybki nie będzie. Białko zwierzęce jest podstawowym budulcem organizmu i najlepiej się wchłania, więc nie ma co wymyślać i chronić migdałki za wszelką ceną, tylko trzeba jeść – zdrowo i normalnie.

  • maniak

    Najlepsze jest to, że po wycięciu migdałków można jeść tyle lodów 🙂 To mi się najbardziej podobało, jak pamiętam z dzieciństwa przerażenie operacją wycięcia migdałka bocznego, to jak usłyszałem, że potem przez dwa tygodnie codziennie będzie jedzenie lodów, to byłem w siódmym niebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *